Sunday, July 6, 2014

Yee Mee Hotplate - For Iftar Day 3



Bahan-bahan : 

1.  5 ulas bwg putih
2. 3 inci halia
3. 4 tangkai lada kering
4. cendawan shitake
5. yee mee - rendam dlm air paip 5 minit, toskan nnti die lembut sendiri
6. 4 sudu kicap pekat
7. 4 sudu kicap cair
8. 3 sudu sos tiram
9. 4 sudu tepung jagung bancuh dgn air 
10. sayur kobis- hiris halus
11. telur 2 biji
12. ayam secukupnya
13. air 4-5 cawan
14. serbuk lada hitam

Cara-cara :

1. tumis bwg putih, halia dan lada kering.
2. masukkan ayam, cendawan dan air, renehkan sekejap
3. masukkan sos tiram, kicap manis, kicap cair dan tepung jagung
4. perasakan garam dan ajinomoto



cara sediakan untuk makan :

1. panaskan kuah
2. letak yee mee dlm kuali kecik@hotplate, pecahkan telur..susun cendawan, ayam dan sayur kobis
3. agak2 dah masak telurnya..tutup api..
4. Ready..makan dgn cili padi potong..sedap tu..



Happy Trying !!!

0 comments:

Post a Comment