Sunday, July 13, 2014

MEE HAILAM - menu iftar day 10

Bahan2

500g mee kuning
3 ulas bwg putih
ayam- potong kecik
sayur - sawi, kobis, baby corn, kobis bunga, carrot, tomato
fish cake
fish ball
3 sudu sos tiram
3 sudu kicap pekat
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
hirisan daun bwg & daun sup
garam, gula dan aji
bwg goreng utk hiasan
3 sudu besar cili kisar
                        





Cara -cara : 

1. Tumis bwg putih dgn cili kisar sampai pecah minyak.

2. masukkan ayam, biarkan sampai kecut sikit

3. masukkan air, fish cake, fish ball , sos tiram, kicap pekat biarkan sekejap

4. Masukkan semua sayur kecuali tomato, sawi dgn kobis.

5. tuangkan bancuhan tepung jagung, masukkan garam dan gula serta aji secukup rasa.

6. masukkan tomato, kobis dgn sawi..kuah dah ready..


ada org buat kuah dulu, asingkan dgn mee..sy suka asingkan..

ada yg masukkan mee terus..kalau utk makan trus leh campurkan..

Bila nk mkn, amik mee yg dah dicelur, letakkan kuah..letak hirisan daun bwg, daun sup dan bwg goreng..
















0 comments:

Post a Comment