Bahan utk perap ayam :
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
garam
Bahan utk kuah :
2 inci halia
10 tangkai cili kering
1 btg serai
1 kotak santan 200 ml
2 biji bwg besar
sekeping asam keping
garam
gula
Cara penyediaan ayam/Ikan :
1. Rebus atau kukus dulu ayam supaya cepat masak, tp jgn lama sgt
2. campur semua bhn perapan ayam/ikan dan kisar, perap ayam/ikan sekejap.
3. bakar ayam/ikan yang dah diperap
Cara penyediaan kuah :
1. kisar semua bhn kecuali santan dan asam keping
2. tumis dgn api perlahan sehingga kuah jadi pekat
3. perasakan garam dan gula
4. lumurkan pada ayam/ikan yang tgh dibakar.
5. ulang lumurkan pada ayam/ikan supaya dpt serap kuah lebih byk. Siap !!
0 comments:
Post a Comment