Tuesday, July 8, 2014

Ayam & Ikan Percik - Menu Iftar


Bahan utk perap ayam :

1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
garam

Bahan utk kuah :

2 inci halia
10 tangkai cili kering
1 btg serai
1 kotak santan 200 ml
2 biji bwg besar
sekeping asam keping
garam
gula

                               

Cara penyediaan ayam/Ikan : 

1. Rebus atau kukus dulu ayam supaya cepat masak, tp jgn lama sgt
2. campur semua bhn perapan ayam/ikan dan kisar, perap ayam/ikan sekejap.
3. bakar ayam/ikan yang dah diperap


Cara penyediaan kuah :

1. kisar semua bhn kecuali santan dan asam keping
2. tumis dgn api perlahan sehingga kuah jadi pekat
3. perasakan garam dan gula
4. lumurkan pada ayam/ikan yang tgh dibakar.
5. ulang lumurkan pada ayam/ikan supaya dpt serap kuah lebih byk. Siap !!














0 comments:

Post a Comment