Tuesday, July 30, 2013

~Kelahiran Zuriat Yang Di Nantikan~

PENGALAMAN MELAHIRKAN ANAK


nak story ckit kisah bersalin first time ni..

pada 7/11/2012(rabu) , dalam pukul 4 ptg..aku dah start rasa sakit2..mesej bff ayu..tnye pasal sakit2 ni..5min 5min..tapi x sure nk g hosp ke x..

so hold lg..tp mlm dlm pukul 9 mlm sakit makin kerap..so hubbf decide nak bawak jugak g HSI (Hospital Sultan Ismail) ..

sampai dalam pukul 10 mlm, trus pergi kt wad bersalin, doc LELAKI yg bertugas..longlai rasa..first time buat VE (seluk) - Ya Allah..sakit nye Allah je yg tau..sumpah sakit sgt2...doc ckp belum ada bukaan..so doc suh balik dulu..

tapi malam tu mmg x le tido sgt2, sakit makin kerap..dalam pukul 6.30 pg..ckp kt hubbf skt sgt..die suh bersiap utk g hosp..g bilik air tgk2 ade darah dlm setompok x byk pun..terus siap2 g hosp..sampai dlm kul 7.45 pagi..terus naik atas kene buat V.E lagi..kali ni doc lain..smooth sikit..xla se-sengsara yg mlm td..check rupenye da 3cm..

terus nurse bg baju wane feveret -PINK-hehe...so tukar, pastu nurse tanye da sarapan lum..kompom2 la belum..hubbf g beli ns lemak, roti, air milo bagai..sampai2 nak mkn..igt lg hanya gigit roti segigit dgn air milo sesedut je..sgt2 x lalu..

pastu bg set bju, bedung dgn pampers pd nurse..da setel semua nurse suh naik kerusi rodi die anto masuk labour room..serius dedor..sampai labour room baring trus tgk jam..kul 8.30 pg..sakit makin kerap..doc amik tekanan darah..naik 170, 180..dah kelang kabut doc sibuk tanye ade darah tinggi ke..aku ckp la xde..pastu aku ckp doc jgn la amik time tgh contraction..pastu doc ckp ok..bile contraction reda sikit..baru doc amik..so tekanan tu kire cantik lah juga..

                   
                                              sumber mr.google

pastu doc pasang kt perut x selesa - mesin tu utk check graf jantung baby..cantik x..mesin CTG nama nye..
tiap jam sakit makin kerap..doc tanye 10min bpe kali sakit..memule 2 kali..dah nak pukul 3 ptg..sakit jd 8 kali tiap 10m..hubby bagi tangan die suh genggam..tp aku reject sbb kang lunyai nnti..so tiap kali contraction dtg..aku akan pgg besi sisi katil sekuat2 nye..jam 2 ptg bukaan dah 6m..doc ckp lau rs nak teran tahan dulu tkt  nnti bukaan x cukup so akan bengkak.

                            
                                                    sumber mr.google

tapi serius ckp mmg rasa nak teran sgt2..masuk pukul 3 lbh..sakit tu mmg x tertahan..pasal V.E jgn ckp la bpe kali..x terkire..sampai dah x heran dah...siap ade lawatan muhibbah plak dr doc2 pelatih..dah x peduli kt org yg penting skg nak kuarkan si comel dgn selamat..

bile doc v.e utk final dah 10cm pada pukul 3.30 ptg..doc suh teran..hubby bg semangat..masa tu dah x igt dah jgn angkat pu*g*ng...semua dah lupe..teran yg pertama x lepas..baru blaja kan..nafas pun x cukup..doc suh tarik nafas pnjg2 pastu teran jgn kuar suara..

tepat jam 3.49 ptg pada tarikh 8/11/12 (khamis), lahirlah zuriat yang dinanti..tp yg misteri sbb sampai lahir aku mmg x sure gender anak aku..g 4D x clear..scan biase 2 kali doc kt klinik swasta ckp girl..tp aku mmg x readykan brg gegirl..aku beli smeua warna selamat..

so bile dah kuar dr perut tu..doc lap2 aku tanye boy or girl doc..doc angkat baby aku..tunjuk BEBIRD..so officially ITS BOY..sebak sgt2 masa tu.

tapi doc cpt2 bwk bby kuar..hubby aku ikut kuar..aku xtau ape jd ms tu..baru aku igt yg bby aku x ngs langsung.. (bile dah balik uma baru hubby buka cite, hubby ckp baby x nanges langsung, die pun nanges rupenye tgk doc usaha bagi baby nanges..tibe2 die dgr baby nanges..syukur alhamdulillah, aku yg dgr cite dr hubby ni lg la sebak sayu semua ade)


aku kt dlm labour room xtau ape yg jd..doc keluarkan baki uri, so sesi menjahit bermula..sakit jgn ckp la..tp bak kata org lain org lain sakit kan..

jahit dari kul 4 lbh smpi 5 lbh..tepat kul 6.30pm aku da dlm wad biase..abah,mak, mak mertua,kakak, adik dan terutama my hubby semua sedia menanti..

tapi yg sedih ..kul 7 dah abis waktu melawat..so mlm tu tido berdua..dgn si cahaya mata tersayang mama..

                                      MOHAMAD ZUFAR DINIE BIN SHAH HYEDIR


                                            

        
 

                                                        SEKIAN..
 
Mummy In Pinky Blogger Template by Ipietoon Blogger Template