Bahan utk perap ayam :
1 ekor ayam
7 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk cili (nk pedas le tambah lg)
1 sudu serbuk kari
secubit ajinomoto
secubit soda bikarbonat
garam 2 sudu teh
air nk bg rempah senang serap
Bahan untuk tepung salut :
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu serbuk cili (ikut nk letak ke x)
garam secukup rasa
secubit soda bikarbonat
1 biji telur
Cara - Cara :
Perap ayam 1 jam dgn bhn2 perpan tadi
Selepas tu, pukul telur, golekkan ayam dlm telur. Supaya senang tepung nak lekat pada ayam.
Selepas salut dgn bhn2 tepung tu, agak2 merata
Goreng dlm minyak panas yg banyak, biar ayam tu tenggelam.
Siap!!
0 comments:
Post a Comment