Bahan-bahan nya :
1. 2 cawan tepung gandum ayak dengan 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu kecil soda bikarbonat +
1 cawan serbuk koko
2. 1 cawan minyak masak
3. 1 cawan gula kastor
4. 2 biji telur
5. 1 cawan air panas
6. 1 cawan susu pekat
Cara-caranya :
1. pukul telur, susu pekat dan minyak serta gula sehingga gebu dan warna keputihan
2. masukkan tepung yang telah di ayak
(tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu kecil soda bikarbonat +
1 cawan serbuk koko)
3. masukkan air panas, kaup sebatikan, dah siap adunan
4. susun bekas dalam pengukus, pastikan air mendidih...tuang adunan setengah cup je, kukus 15 minit
5. dah ready utk letak topping
TOPPING
Bahan - Bahan Utk Topping :
1. Whippping Cream 200ml @ susu cair
2. 2 sudu besar susu pekat
3. Coklat Masakan
4. Chocolate Rice
5. 1 sudu besar Butter
Cara-caranya :
1. cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double boil, masukkan 1 sudu besar butter, 2 sudu besar susu pekat.
2. masukkan whipping cream semua 200ml dan gaul sebati
3. tuangkan atas kek yang dah disejukkan..lepas tu taburla apa2 hiasan ye..
1 cara lain lg utk topping
Bahan - Bahan Utk Topping :
1. 1/2 cawan susu pekat
2. 1/2 cawan serbuk koko
3. 2-3 sudu minyak
4. 1/2 cawan susu cair
Cara-caranya :
1. campur semua dan masak atas api yg slow. kacau sebatikan.
2. ready utk dijadikan topping..
0 comments:
Post a Comment