Bahan-bahan :
1. 5 ulas bwg putih
2. 3 inci halia
3. 4 tangkai lada kering
4. cendawan shitake
5. yee mee - rendam dlm air paip 5 minit, toskan nnti die lembut sendiri
6. 4 sudu kicap pekat
7. 4 sudu kicap cair
8. 3 sudu sos tiram
9. 4 sudu tepung jagung bancuh dgn air
10. sayur sawi celur dlm air panas sekejap, toskan
11. telur 2 biji
12. ayam secukupnya
13. air 4-5 cawan
14. serbuk lada hitam
Cara-cara :
1. tumis bwg putih, halia dan lada kering.
2. masukkan ayam, cendawan dan air, renehkan sekejap
3. masukkan sos tiram, kicap manis, kicap cair dan tepung jagung
4. perasakan garam dan ajinomoto
cara sediakan untuk makan :
1. panaskan kuah
2. letak yee mee dlm kuali kecik@hotplate, pecahkan telur..susun cendawan, ayam dan sayur
3. agak2 dah masak telurnya..tutup api..
4. Ready..makan dgn cili padi potong..sedap tu..
Happy Trying !!!
0 comments:
Post a Comment