Monday, March 14, 2016

Gulai Lemak Cili Padi Kulat Sisir / Cendawan Kukur


Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 

2 cawan kulat sisir / kulat kukur kering
15 biji cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis ~ direndam sekejap
2 batang serai ~ dititik 
900 ml santan sederhana pekat (MaDiHaA gunakan 200 ml santan 
kotak + 700 ml air)
garam & serbuk perasa secukupnya 

Cara menyediakan. 

1. Kulat sisir dibersihkan segala kotoran, kerat kakinya jika terlekat kulit 
kayu kemudian direndam.  Sauk kulat sisir menggunakan tangan 
buangkan air serta kekotorannya.  Rendam sekali lagi & buatlah seperti 
tadi sekali lagi supaya semua kekotoran yang melekat pada kulat terpisah. Cucurkan kulat di bawah air paip & tos sebentar.  Tumbuk kulat 
menggunakan lesung batu tetapi jangan sampai hancur.  Tumbuk 
manja2 je ye.

2. Tumbuk pula ramuan seperti cili padi, ikan bilis, bawang merah & 
bawang putih hingga lumat.

3. Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, serai, kulat yang 
ditumbuk, garam & serbuk perasa secukupnya.  Masak dengan api 
sederhana sambil sentiasa dikacau.  Jika suka boleh masukkan 1 keping 
asam gelugur.  Boleh dimatikan api bila dah secukup rasa.

0 comments:

Post a Comment