Bahan-Bahan:
4 cawan beras basmati (cuci bersih, rendam selama 1/2jam kemudian toskan)
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan (simpul)
1 kiub ayam maggie
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1cm halia (tumbuk)
Rempah 4 sekawan (B.lawang, cengkih, pelaga, kulit ky manis)
Minyak/Mentega/minyak sapi
Pewarna merah,hijau n kuning (saya xde merah ganti pink)
Hirisan ketumbar,gajus n kismis
Cara-Cara:
Panaskan minyak/butter/minyak sapi, tumis rempah 4 sekawan dan juga bahan
tumbuk hingga naik bau.Masukkan daun pandan simpul tumis sekejap supaya harum
Masukkan air dan kiub ayam.Biarkan hingga mendidih
Masukkan beras dan susu cair, gaul sebati.Biarkan hingga nasi kering (Kacau sekali
sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)
Setelah nasi kering, kecilkan api dan buat lubang kecil2 pada nasi menggunakan sudu
dan titiskan warna merah, kuning dan ijo. Letak berasingan (jauh2 sket setiap lubang)
Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya (macam masak nasi biasa)
Bila nasi masak, gembur2kan nasi dan taburkan daun ketumbar, gajus n kismis
http://linapg.blogspot.my/2014/07/resepi-nasi-hujan-panas-senang-dan-sedap.html
Ayam Masak Merah
Bahan bahan:
1 ekor ayam - lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 biji tomato - belah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah
Gula secukup rasa - saya tambah
Minyak utk menumis
Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar
Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar dan gaul rata.
Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili dan tomato. Tumis sampai pecah minyak.
Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Dikacau rata dan biarkan seketika.
Masukkan buah tomato dan garam. Masak sehingga pecah minyak. Taburkan sedikit gula, jika suka. Bila rasa dah sebati, dan warnapun dah cantik, bolehlah ditutup api.
http://aziejaya.blogspot.my/2014/08/ayam-masak-merah-yang-paling-best.html
0 comments:
Post a Comment