Bahan-bahan inti Pau Cendawan
http://www.azhafizah.com/2016/06/resepi-pau-cendawan-viral.html
2 bji bawang holand
1 tin cendawan butang
Isi ayam potong kecil
3 sudu butter utk tumis
2 cubit lada hitam yg serbuk
1/2 tin sup cendawan (tin kecil)
3 keping keju cheesedale
3 biji kentang parut
1biji carrot parut jugak
Satu sudu kecil serbuk ayam tumix
Cara-Cara
1. Tumis bawang sampai layu,
2. Masukkan ayam tggu separuh masak
3. Lepas tu masukkan kentang dan carrot tggu sampai lembut
4. Dah lembut masukkan sup cendawan tadi...
tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
5. Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....
Untuk bancuhan coklat
2 sudu serbuk coklat
2 sudu tepung beras
Tambah sedikit air untuk bancuh, bancuh macam korang bancuh
water colour tu.
water colour tu.
Tak pekat sangat dan tak cair sangat.
Untuk Doh
300grm tepung pau
Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
Setengah paket yis mauripan
2 sudu bsr gula
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar shortening
2 sudu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam
setengah gelas air suam.
setengah gelas air suam.
Lepas tu masukkan serbuk yis dan tunggu 15 minit
atau sampai yis kembang naik buih.
atau sampai yis kembang naik buih.
Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap
kemudian tambah shortening.
kemudian tambah shortening.
Uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam
20 minit.
20 minit.
Dah rehat dan kembang tumbuk tumbuk sikit doh
dan uli lagi sekejap.
dan uli lagi sekejap.
Bila doh dah lembut bahagikan doh kepada 10.
Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Doh yang korang bahagikan tadi boleh la isi dgn inti.
Dah isi inti sapukan bahagian atas
Dah isi inti sapukan bahagian atas
dengan coklat cair tadi dgn menggunakan berus.
Tunggu 40 minit baru kukus.
Tunggu 40 minit baru kukus.
Kukus dengn api besar selama 10minit dan
penutup kukus tu balut dgn kain.
penutup kukus tu balut dgn kain.
Kukus batang pau yg telah digentel sekali.
Bila dah masak buat lubang belakang pau,
Bila dah masak buat lubang belakang pau,
selepas itu celupkan batang pau dengan coklat
cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam
lubang bahagian bawah pau tu.
cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam
lubang bahagian bawah pau tu.
Kemudian kukus lagi 5 minit dan siap untuk di makan.
Yis sebelum berbuih..
Yis dah berbuih...
lum kembang
dah naik seganda..
bulat2 kan..buh inti..sapu coklat..biar kan seganda naik
dah naik seganda
lawa tak..hehe
Kukus time..gebu gebas naik masa ni..
Dah siap..Alhamdulillah menjadi..,
0 comments:
Post a Comment