1. masukkan yis, gula, susu pekat dgn margerin..tuang air suam (jgn pns sgt jgn sejuk sgt, mcm air utk buat susu anak).
2. kacau semua, biarkan berbuih 10 minit.
3. kacau telur..masukkan dlm yis yg berbuih tu.
4. masukkan tepung gandum dlm mixer, onkan dan masukkan sikit2 dlm tepung tu..kalau nak letak perasa ke perisa masa ni gaul dlm yis yg berbuih tu..tuang sampai abis..uli sampai jd doh..
Sebelum
Selepas direhatkan 30-40 minit.
6. Kuarkan doh uli lagi..makin lama uli makin lembut jadinye..
7. Timbang 50g tiap 1..xnk timbang pun xpe agak2 je saiz..letak dlm loyang..jarak sikit sbb nnti kne rehatkan lagi naik sekali ganda dlm 30 minit..
8. Hasil lepas dah rehatkan 30 minit, sapu margerin, tabur gula dgn cheese
baru masuk oven dah siap !!!!
saya bakar suhu 180c selama 25 minit..20 minit api bawah, 5 minit api atas..
Ready..gebu gebas..
0 comments:
Post a Comment