Monday, September 15, 2014

Mee Kungfu @ Mee Hong Kong @ Mee Kantonis


Bahan-bahan :

500g mee kuning
Ayam, Fish cake - kalau ade udang dgn sotong lg sedap
Sayur - Kobis, Sawi, Kobis bunga dgn Carrot
Telur 3 biji
Cili Padi - titik
Bawang putih 3 ulas - tumbuk halus
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan sos tiram
1 sudu besar lada sulah
Garam
2 cawan air rebusan ayam @ udang @ sotong




Cara-cara sediakan Mee


1. Pecahkan telur, kacau da tuang ke dlm mee.

2. kacau sampai rata dgn mee

3. goreng macam goreng telur.. Siap!!



Cara-cara sediakan Kuah

1. Tumis bawang putih sampai wangi.

2. Masukkan ayam dan fish cake

3. masukkan air rebusan, sos tiram, lada sulah.

4. masukkan sayur dan cili padi, perasakan garam. Kalau nak kuah lebih tambah air lagi.

5. masukkan tepung jagung (pastikan tepung jagung tu kacau dgn air dulu bg x berketul).

Ready!!!




Nak makan masukkan mee dlm pinggan, siram kuah panas2..peh terangkat!!!







0 comments:

Post a Comment