BAHAN-BAHAN:-
1 cawan air
1 sudu makan gula
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ~ size L
1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan butter
#Gula + cinnamon powder atau hot chocolate
CARA PENYEDIAAN:-
Didihkan air, garam, butter dan juga gula
Kecilkan api masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2
Angkat dari api. Masukkan telur dan kacau sebati
Panaskan minyak. Masukkan adunan ke dalam acuan ( boleh guna nozzle
bentuk bintang dan masukkan dalam piping beg )
Picit dan potong panjang ikut suka @ picit dan bulatkan macam french crullers
Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Taburkan gula + cinnamon atau celupkan ke dalam hot chocolate
SOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:-
1/2 cawan serbuk koko ~ ayak
1 cawan gula
2 1/2 cawan air @ susu cair @ air
1/2 cawan tepung jagung
2 sb majerin / minyak jagung
CARA PENYEDIAAN:-
Masukkan semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan api kecil.
Sentiasa kacau
http://yanashaiful.blogspot.my/2014/11/churros-cicah-sos-coklat.html
0 comments:
Post a Comment