Sunday, November 30, 2014

Zebra Swiss Roll







Cara-Cara:

1. Pukul bahan A sehingga bertanduk


2. Bahan B , pukul telur dan gula sehingga berkrim, masukkan esen vanila, air dan minyak,pukul sebati..masukkan tepung gandum dan kaup sebatikan, asingkan 2 sudu utk corak zebra. Saya terus satukan dgn Bahan C.


3. Campur Bahan A + B + C


4. Pukul telur dan gula sehingga bertanduk, masukkan tepung gandum dan 2 sudu besar baki yang tadi diasingkan. Masukkan dalam piping bag..



5. Sediakan kertas bercorak zebra, sapukan minyak menyeluruh lepas tu alaskan dgn baking paper


corak print je..xreti lukis bagai..loyang pun xde..guna Tray oven je..


yg dah dialas baking paper

6.  Pipingkan ikut corak.


bahan2 nye..adunan dlm piping bag utk corak, adunan coklat utk kek coklat nya


dah siap piping ikut corak, bakar 1 minit suhu 170c.


dah siap bakar.

7. tuang adunan coklat kat corak zebra, bakar lagi 10-14 minit suhu 190c


tuang semua..menyeluruh..rata2 kan..


hasil dah siap bakar, abaikan lubang tu..cucuk sudu nk tgk masak ke x, lidi ilang mana tah..^_^

8. keluarkan pelan2 tarik baking paper, sejukkan..



lawa tak..lawa kan..sy suke..sy suke...

9. terbalikkan sapu jem@ letak krim..



10. gulung pelan2, serapat yang boleh..balut dgn baking paper..simpan dlm peti sejuk plg kurang 1 jam..


Sonok nye jadi..^_^


Hasil selepas dipotong..Yummy..Jemput Makan..

Selamat Mencuba..^_^














0 comments:

Post a Comment