Bahan Kek
220 gm tepung kek
30 gm tepung jagung
secubit garam
Bahan-bahan ini perlu di ayak sebanyak 3 kali
250 gm gula castor
250 gm butter tanpa garam
2 sudu besar golden syrup
2 sudu teh esen vanilla
5 biji telur
Satukan gula, butter dan golden syrup dalam bekas pemutar dan putar
hingga adunan kembang dan gebu.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik sambil di putar perlahan
Tambahkan esen vanilla dan terus putar hingga sekata
Tambahkan tepung yang telah di ayak
Kaup balik dengan spatula hingga rata
Tuangkan adunan dalam loyang 8 inc yang telah di sapukan butter dan
Tambahkan esen vanilla dan terus putar hingga sekata
Tambahkan tepung yang telah di ayak
Kaup balik dengan spatula hingga rata
Tuangkan adunan dalam loyang 8 inc yang telah di sapukan butter dan
di lapik dengan kertas pembakar.
Bahagikan adunan sama banyak dalam 2 loyang.
Bakar dgn suhu 160C, Bakar kek selama 25 ~ 30 minit.
Jangan terlebih masa nanti ia keras
Krim - saya guna fresh cream jenama VALUE PRIDE
Krim - saya guna fresh cream jenama VALUE PRIDE
Tuang dlm mangkuk, mix je sampai bertanduk..
Masukkan dlm piping beg.
Cara Melapis :
Kek yang dah sejuk kita potong bahagian atasnya yang keras
Letakkan satu keping kek atas lapik kek
paipkan cream di atasnya
Letakkan satu keping kek atas lapik kek
paipkan cream di atasnya
Kemudian letakkan jam strawberry tadi.
Saya letak strawberry potong2.
Tutup dengan satu keping kek lagi
Tutup dengan satu keping kek lagi
Ulang proses yang sama
Akhir sekali hiaskan kek dengan Fresh strawberry dan kitkat.
http://www.azlitamasammanis.com/2014/11/victoria-sandwich-cake.html
0 comments:
Post a Comment